siape kita tanpa si dia


siapa dia?
dia banyak berkorban untuk kita,
tapi ramai yang tak nampak peluh dia menitik nitik ke bumi. yang nampak ada yang buatbuat tak nampak. ada jugak yang baik hati lapkan peluh dia.

macam mahathir, macam pak lah, mcm najib.
tanggungjawab dia besar,
bila mahathir call on for meeting, ramai jugak ahli2 parlimen yang gagal menghadirkan diri, ada yang mengeluh taknak pegi. macam tu jugak bila si dia call for meeting "ish,ntah ape2 ntah dia nak merepek" "malas dowh nak pegi,bukan ada apa pun".

sebolehboleh si dia tanak pun buat meeting sume,he knows how to think rational. he wouldnt wanna take our time. he tried to be in our shoes,berada di tempat kita. tapi pernah kita tried to be in his shoes? he doesnt wanna take up our time, jadi si dia korbankan masa dia. sebab nak kurangkan meeting la implikasi dan impaknya dirasai oleh beliau seorang.haha tapi pernah kita try to feel how he feels?
mahathir, paklah suka senyum. begitu juga si dia.
disebalik senyuman tu ada banyak rahsia. sebab tu kadangkadang senyuman si dia nampak hodoh sebab it is actually filled and wrapped with pain, sorrow n grief yang dia tanggung sorangsorang. bile organisasi kita nampak macam terumbang-ambing, si dia masih dengan senyuman. kenapa? "i dont want my batch to be under pressure. memang aku tension tak tunjuk coz takut budakbudak lagi tension."

personally i never experienced having a batch leader. i was a prefect, it required leadership value and memang susah nak ajar orang yang tak faham bahasa. i imagine, being a batch leader would even be harder. he's only 17 , he has his life, he has his books and his own future. but because he hold the responsibility of becoming a headboy he has to think about not only his life, 171 other lives and as well as 171 future. segala class class segala urusan urusan dengan cikgu dia yang handle. tapi masih ada yang kata dia macam tak buat apaapa untuk batch. butakah mata?

we're 17 penuh dengan semangat inkuiri, macammacam kita nak cuba, but we never thought of the consequences. memang seronok panjatpanjat gulingguling gadogado tumbuktumbuk bakarbakar tapi akibat dan implikasi from our action is majorly put on him. si dia terpaksa berlagak dewasa walau pada hakikat kita semua seusia.

if we further analyse, yes i do agree there're many flaws and weaknesses in the batch administration, tapi si dia hanya 17 tahun. mempunyai keinginan dan curiosity yang sama je macam kita yang 17 tahun ni. ingat senang ke weyh nak go against the norm? having to force himself to think with maximum maturity, having to put enormous patience and having to try to become effortfully understanding.


siapa si dia?
*jeng jeng jeng*


kenapa aku tulis pasal dia?

sebab aku rasa kita ni kurang menghargai, kurang menghayati. berapa ramai je yang cakap terima kasih dekat dia. to lead 171 heads isnt so at all easy.

gugur rambut dia fikir pasal kita. kita pernah fikir pasal dia? risau dia tengok muka tension kita, kita pernah fikir tekanan dia? hehe,

sya'rawi muhd husni bin mohd sharoni.

terima kasih from us Excell9

16 comments:

harith said...

:')

sofea said...

:)

Shaf Danny said...

haha....that's right..thanks syarawi..!!

zulaikha mariano said...

sdey gle
papepon go syarawi:)

tirah said...

weyh sdeyh gle..srius nangis oo..xsgke ayt peah mmg menyntuh hati..
syarawi..thank u so much 4 being such a nice n good batch leader.. =)

sak..syarawi said...

sorry.....
sorry sgt2 excell9....
sorry ats perbuatan aq slama ni...
thanx guys coz be wif me n be my very special frenz...
we have a colourful memoruis 2gether..
sorry 4 everything..
thanx peah..jgn wt aq segan dowh...
cm nk nangis pon ader gk...
....ermm...excell9...

assyuhada said...

salam excell9!huhu...touching...so, aq antare org yg baru nk wish THANKS A LOT kepada sak!
by da way, all da best to our batch leader, n kengkawan excell9 sekalian! oh satu lagi....aq mmg terkagum tiade terkire dgn syafika sofea...huhu...karangan yg baik...menyentuh kalbu...thanx sbb sedarkan kite semuer!

syafiq junaidi said...

sak..
thanx 4 all ur doings...
forgive us 4 our mistakes...

Fatien A. said...

whoa, u did good job sofea and yeah, we might hv forgotten his jasa and all that. THANK YOU, SYARAWI! :'( (terharu ada batch leader mcm dia)

atiq kawaii said...

msh blom terlambat tok ak kte thankss so much to syarawi..
syafiqa....krgn awk bagos dowh..sye bangge....huhu..

sdeyh dowh...
sak..thank you so much r...
excell 9...rindu korg....
thank you ALLAH..
for giving me such a preciuos batch leader..and also the best batch ever....

chipzdalez said...

huuhu....go syarawi...the best KB ever...

ameergoh said...

lalalalalala
(^-^)

nazrin-anjang said...

ala mucuk2 sak...
ko nak aq blanja ko kat tgi friday's ke?
btw, mekasih, thx, syukran, syesye, nandre, arigato, kamsia (hokkien), danke schon.

zusai said...

touchingnyer aku..*sigh

thanks syarawi..

hahaa

Farah Zayanah said...

syarawi i lav youuu haha
thanx to peah gak yg dah sedar kan kite sume
nanti kalau aku nampak syarawi berpeluh aku tolong lapkan ;DD

a w i n said...

syarawi oh syarawi

huhu

Post a Comment

 
[close]