Khazanah Global Scholarship Selection Process [2nd stage]

Assalamualaikum..!!

Ok, macam biasa, aku akan memberi laporan tentang proses pemilihan untuk biasiswa Khazanah, kali ini untuk stage yang kedua. Aku rase, pengalaman ini patut dikongsi ngan korang semua so sesape lepas ni yg bercadang untuk apply scholarship (rase nyer lpas SPM diorang ade wat agi) untuk ape2 , JPA ke, MARA ker, Bank Negara ker, rasenyer ape yang korang akan lakukan lbih kurang same je. Cuma utk Khazanah proses nyer agak complicated skit compared to other scholarship. anyway, aku cuma nak share experience ni so that korang akan ade sdikit gambaran tentang ape yg akan berlaku smase sesi temuduga dan supaye korang dpt buat persediaan yg lbih baik sbelum ke ape2 temuduga.
Untuk stage yg kedua, pada 27 Januari 2010 (Selasa), kitorang diminta untuk pergi ke PNB Darby Park kat KL.


PNB Darby Park


Firstly, kitorang kene register dulu. Em, aku dah sampai kat tempat tu awal2 lagi, tp time tu kaunter registration blum bukak agi..kene la tunggu jap...then, aku sempat berkenalan dengan 3 orang bdak KYS (Kolej Yayasan Saad). Diorang ni kira gempak gak ar sbb rmai gak senior diorang yg dpt Khazanah nyer scholarship. Xpe2...lepas tu, kitorang masuk kat Function Room utk dgar sdikit briefing untuk aktiviti kitorang spanjang hari tu. Kitorang dibahagikan kpada 4 group, and each group ade dlm 6 atau 7 orang. Ade group kuning, hijau, biru ngan merah. Time briefing ni gak ar aku bru prasan yg aku x keseorangan...Khairi pun ade gak....em, tp cume kitorang bdua je wakil utk Integomb..em,mungkin ade agi yg pgi utk sesi keesokan harinye(Rabu) tp tak pasti siape.
Ok, utk group aku(kuning), ade 6 orang ahli termasuk aku. Diorang sume dtg dari sek2 yg agak gempak gak ar....yg aku ingat ade dari KYS, STF, MCKK, MRSM Taiping ngan KISAS. utk sepanjang hari tu, kitorang akan menjalankan aktiviti dlam 4 sesi. Setiap sesi akan menguji skill2 yang diperlukan utk mjadi seorang ketua yg bagus. Utk group aku, aktiviti kitorang yang pertama ialah aktiviti kumpulan. Kitorang diberi satu situasi dan diberi mase utk cari die nyer solution. Utk mdapatkan solutionnyer, kitorang kene gi kat stesen LRT dekat situ(Stesen Ampang Point kalo silap aku..)..ok, kitorang diberi situasi lbih kurang camni :"Ade sorang mamat ni, die dr Sarawak and die pun nak gi interview Khazanah. Then, die bercadang utk bermalam kat stesen LRT tu...soalannyer..cari 5 item kritikal yg diperlukan oleh bdak tu utk survive bmalam di situ dan dgan kos yang paling rendah (bdak ni tak bawak ape2 mlainkan duit dan baju formal yg die pakai)".....lbih kurang camtu ar...kitorang pun berlari2 ke stesen LRT tu and cube cari item2 yang dimaksudkan...walaupun agak penat, tp sronok gak bwat aktiviti tu. Then, kitorang kene gi blik kat PNB Darby Park ...group aku agak lambat skit balik and kitorang sampai je, kene wat group assesment. Die interview ngan satu group. Mule2 agak cuak sbb x tau nak bg alasan per sbb kitorang lambat. Then, pandai2 ar kitorang bagi alasan yang agak munasabah and mmg kitorang hadapi sdikit masalah utk aktiviti tu. Em, lpas abis je aktiviti, kitorang dibenarkan utk brehat and prepare tuk aktiviti yang seterusnya...

Aktiviti yang seterusnya ialah temuduga. Mcm biase, soalan yg diberi agak tipikal gak...tell me about yourself...ape aktiviti kat sekolah dulu...pnah ke jd ketua utk paper...and so on...die ade gak tanye kat aku psal ekonomi skrang ni yg x berape bgus(time ni aku dah blank dah....adeyh, nak ckap aper....bkannyer aku tau sgt psal ekonomi..)tp, jwab je ar ikut ape yang aku tau...then, selesai interview, kitorang gi lunch and solat zohor....then, bersedia utk aktiviti yang seterusnyer..
Ok, utk aktiviti yang seterusnya, kitorang diminta utk present ape yg kitorang dpat utk task kumpulan yang kitorang wat sbelum tu..em, overall, kitorang pnyer idea lbih kurang same jer cume ade sdikit disagreement utk bberape bende...time ni jugak ar kitorang diminta untuk memberi persoalan kepade group lain.."knape wat camni?""knape tak bwat camni""kan lagi senang kalau..."...and so on...

Aktiviti yang seterusnya, aktiviti yang terakhir yang perlu kitorang wat pade ari tu. Dalam aktiviti ni, ade dua bahagian, First skali, kitorang diberi satu test. Mula2, die bagi satu kertas ni...(bkan la satu je, tp byak kertas) yang tertulis bende2 yang pelik2 dan ade gak yang bleh difahami ngan cpat..ade yg cam ade soalan...kitorang diminta utk btul2 fahamkan ape yang kitorang bace..lpas dah abis bace, diorang ambik balik kertas td and then bg soalan bdasarkan ape yang kitorang bace td...haha..agak mencabar gak..ye ar..x ingat sgat ape yg dibace td...tp jawab je ar..lpas tu, kitorang kene exchange kertas jawapan ngan orang sbelah, then dalam group masing2, kitorang kene bincang jwapan utk stiap soalan. Kiranyer kitorang kene same2 tentukan ape jawapan utk soalan2 td...em,markah yg aku dpat agak rendah ar..5/11...ok,mule2 aku tak brape kisah sgt psal markah tu...then, untuk part kedua yg agak pahit skit....tibe2, die kate sume orang keluar dari blik tu and tinggal aku sorang jer....huhu..aku orang first yg kene...then,die tanye...aku x ingat sgt camne die tanye..tp,soalan die lbih kurang camni..."Dlam byk2 ahli group awak, siape yang awak rase paling tak layak dpt scholarship ni?"..em,soalan die sbenarnye xde ar direct sgt camni, tp membawa maksud tg lbih kurang same jer...time ni ar aku tdiam skejap(lame gak agaknye)...last2, petik je ar name..xkan nak diam jer kan...kalo korang nak tau, time ni ar diorang nak uji integriti kitorang dan kmampuan kitorang utk membuat kputusan2 yg agak sukar....then, lpas tu, aku kluar dr blik tu, sume tanye aku.."Ape yang diorang tanyer?"...aku pun x tau camne nak ckap..aku just jawab..."Ko akan tau gak nanti..."...so,abis ar aktiviti utk ari tu...cume aku kne tunggu bbudak lain abis disoal dulu sbb diorang (Khazanah) nak ckp sikit sbagai penutupan majlis...

Peserta2 menanti utk disoal...

Khairi dan member dr KISAS

Makanan utk tea break kitorang time petang



So, secare overallnye, ari tu mmg hari yg agak mencabar dan memenatkan..aku tak pasti, tp rasenyer mcm mustahil jer nak gi stage yg sterusnyer...xpe2..dah sampai stage ni pun aku dah ckup bsyukur dah..mcam2 pngalaman yg dapat diperoleh dan aku dah tau serba sdikit pasal diri aku yg sebenar dan ape kelemahan2 aku utk aku improve pd mase2 akan dtang....k, that's all utk laporan kali ni....to summarize all that, aku nak bg beberape tips utk korang hadapi sesi temuduga utk ape2 je pd mase akan datang...mungkin ade yg korang dah tau...so,these are the tips..:-

1. Pastikan korang datang awal. Ni yang paling penting...kalo korang bagus macam maner pun tapi lewat utk interview...mmg sah2 kene reject awal2....
2. Jangan gi interview ngan perut kosong. At least makan ar skit utk alas perut. ni utk memastikan korang sentiasa energetic dan tak kan kelihatan lesu time interview nnti...and utk pastikan korang tak letih sangat kalau ade wat ape2 aktiviti lain...
3. Dress simple but smart. Utk bbudak llaki, pastikan muke korang nampak bersih skit...and rambut tu sikat ar elok2..kalo nak stylo2 pun, pastikan rambut korang x nampak berserabut...pakaian kemas..kalo rajin pakai ar blazer..ni utk pastikan korang skor utk first appearance...
4. Berkenalan dgan orang2 baru. Jangan la duduk sorang2 jer sementara tunggu interview tu. Berkenalan, berbual-bual la ngan bebudak lain. ni bleh hilangkan skit rase gementar korang and korang leh ar praktis skit speaking sbelum interview nanti...korang jugak mungkin akan dpt share pengalamn atau berkongsi ilmu pengetahuan...
5. Confident,tp jgn over confident. Time masuk ke bilik temuduga nnti nampakkan skit penampilan yg pnuh smngat..jgn masuk dgn gaye yg x bermaye sbb interviewer tu dah ar letih nak interview orang spanjang ari..kalo korang masuk ngan lemah dan x bmaye..lg ar diorang rase letih...tunjukkan skit semagat dan energy yg korang ader...
6. Speak confidently and clearly. Stakat gagap or nervous skit2 tu bleh dterima lh..tp,jgn lak gugup sampai tak bercakap atau cakap bende yg tak difahami...keep it simple..kalo nak elaborate...elaborate point yg penting2..and kalo ade contoh,bg contoh...ni kire cam buat karangan gak ar..ade isi,huraian and contoh...contoh atau evidens amat penting especially fakta yg digunakan untuk mem'promote' diri korang...(cth nyer..kalo korang kate korang ade sifat kepimpinan yg baik..bagi contoh aktiviti yg korang dah buat kat sekola dulu utk myokong statement tersebut)
7. Eye contact smase bercakap...jangan asyik pandang bawah or pandang dinding smase bercakap. Bg perhatian kat diorang..(tp,jgn lak tenung diorang semacam jer..)Alert mase diorang bg soalan. Kalo x jelas atau tak faham soalan diorang, mintak diorang ulang dgan care yg sopan dan professional...jgn main tibai je jawab sbb takut tak menepati kehendak soalan plak....
8. Buat persediaan atau research skit2 psal course yg korang nak amek...tau fakta yg penting2 pun dah ckup...and jgan risau kalu korang tak dpat jwab soalan yg diorang bg...kkadang mmg kite tak tau ssuatu bende tu(mungkin tak sempat research atau bende tu mmg kite susah nak faham)pandai2 ar korang cover..tp jgn menipu lak (mereka2 fakta) Kalo tipu, lg senang kantoi...kalo tak tau, ckp jer dgn cara yang baik...(cth-Obviously, I can't answer that right now because I'm still learning and given the chance, I would like to study more on that subject..)
9. Senyum.!! Jgan la tunjuk sgat muke tension korang tu...senyuman tu bleh memberi impression yang baik terhadap diri kita...kalo muker serius jer...nampak sgt ar kite ni cam bermasalah...pastikan korang ceria and at least senyum ar(walaupun tgh nervous giler2..).Jgan risau, utk level kite, biase nyer interview nye tak lah serius sgt..kalo interviewer tu ade wat joke...gelak jer...ni boleh kurangkan skit debaran korang and dpt memberi atmosphere yang lebih selesa utk korang...
10. Sediakan soalan. biasenyer, sbelum sesuatu sesi temuduga ditamatkan..diorang akan tanya.."Do you have any question?". Pastikan korang jgan jawab "No"! bagila soalan tentang ape2 jer yg berkaitan...ngan course korang ker..biasiswa yg korang pohon ker...and other things..ni utk menunjukkan yg korang btul2 berminat dan ade inisiatif utk bertanye...


Ok, aku rase tu jer ar..kalo ade mase nnti, aku akan bg tips utk korang semase berade dlam group plak....GOOD LUCK..!!

10 comments:

im said...

ouh kay..
thx a lot shafiq.!!
;-)

nazrin said...

haha
i beat u shaf danny
got 7/11!
nmpaknya assessment kt quite bbeza eh

Shaf Danny said...

ceh,,,x gune nyer anjang....
ala,aku byak skip soalan...yg aku jawab tu jer yg ade markah...

nazrin said...

haha
aq patut dpt 9/11 lol!
misspelled jer...
i win! like always..

soB_rin said...

best nyer korg yek...
mcm apprentice lh plak..
pe pun gud luck smua yg g 2nd stage..
insyaallah korg msti bleh g punyer 3rd stage

slay said...

shafiq thnx

khalis said...

tahniah lar!

Farah Zayanah said...

cuak bebeh
thanx syafik dodo ;)

Firdaus said...

salam,khazanah nasional panggil saya gi interview first stage di bangunan UEM,KL sentral.Saya nak tanya?slalu kt first stage apa yg mereka lakukan terhadap kita????apa persediaan yang kena buat?

Aainaa Najwa said...

Salam, I'm selected to attend the first stage selection? To be honest, I am nervous. Read some posts, including yours, about the first stage. I could see it's quite tough. Do you have any tips on how should I prepare to face the papers?

Post a Comment

 
[close]